Maricela Cobuz
  • Deputat PSD de Suceava, Circumscripția electorală nr.35

Astăzi, 14 noiembrie 2019, este sărbătorită Ziua Mondială a Diabetului, propusă încă din anul 1991 la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF) şi cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Din anul 2006, Ziua Mondială a Diabetului a fost adoptată oficial de Organizaţia Naţiunilor Unite.Ziua Mondială a Diabetului îşi propune să fie principala platformă care să promoveze eforturile de conştientizare a acestei boli. Totodată, în felul acesta, se promovează importanţa unor acţiuni cu scopul de a combate diabetul.

Ziua de 14 noiembrie este un bun prilej pentru a atrage atenţia asupra principalelor probleme ridicate de diabetul zaharat, aducând în acelaşi timp această patologie în atenţia publicului şi a factorilor de decizie.Anul acesta, Ziua Mondială a Diabetului are ca temă de dezbatere „Diabetul – Protejează-ţi Familia”, ca răspuns la creşterea ameninţătoare a poverii diabetului zaharat pentru sănătatea populaţiei.

De asemenea, îndemnul de astăzi al medicilor de specialitate şi al societăţii civile adresat populaţiei este: „Ai grijă, protejează-ţi familia de diabet. Acţiunile simple pot reduce riscurile”.La nivel mondial, conform datelor publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, 1 din 11 adulţi are diabet, aproximativ 425 de milioane de persoane, iar majoritatea cazurilor sunt diabet de tip 2. În Europa, peste 66 de milioane de persoane suferă de diabet zaharat, din care peste 38% dintre cazuri nu au fost diagnosticate şi prezintă un risc mai mare de complicaţii.

În România sunt peste 860.000 de persoane care suferă de diabet, din care peste jumătate sunt femei. În judeţul Suceava, în prezent, sunt aproximativ 20.000 de pacienţi care au diabet zaharat, din care 138 sunt copii.Diabetul este o boală extrem de severă atunci când nu este bine monitorizată, complicaţiile afectând pacientul în mod direct şi indirect întreaga familie. Pentru a veni în sprijinul pacienţilor cu diabet, Guvernul României a reorganizat

Programului naţional de diabet zaharat derulat de CNAS şi finanţat de Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate.Anul trecut, Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Guvernului PSD, a decis acordarea de pompe de insulină şi a senzorilor de monitorizare continuă a glicemiei copiilor bolnavi de diabet, pentru a-i ajuta pe aceştia în tratamentul bolii, scăpând de numărul mare de injecţii şi de înţepăturile necesare controlului glicemic. A fost singurul Guvern care a acordat o importanţă maximă pacienţilor cu diabet şi în special copiilor.

În calitate de deputat în Comisia pentru sănătate şi familie şi de medic pediatru voi susţine legislaţia din domeniul sănătăţii, încurajând populaţia spre o alimentaţie echilibrată şi un stil de viaţă sănătos.

Print Friendly, PDF & Email
Categorii: sanatate