Maricela Cobuz
  • Deputat PSD de Suceava, Circumscripția electorală nr.35

Am votat marţi, 29 octombrie, împreună cu colegii din Camera Deputaţilor, pentru adoptarea Proiectul de lege privind organizarea şi finanţarea examenului de rezidenţiat. Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat în procedură de urgenţă, cu 225 de voturi pentru, legea care permite ca examenul de rezidenţiat să se poată desfăşura pe data de 8 decembrie.

De asemenea, prin proiectul de lege s-a eliminat semnătura Ministerului Educaţiei, astfel încât Ministerul Sănătăţii să poată publica cât mai repede normele metodologice. Legea prevede ca numărul de locuri scoase la concurs să fie egal cu numărul de absolvenți de medicină.

O altă modificare importantă este cu privire la calendarul desfăşurării examenului de rezidenţiat, astfel perioada de înscriere va fi de maxim 20 de zile, faţă de 30 cât era înainte, astfel încât examenul să poată fi susţinut pe data de 8 decembrie.

Pe data de 1 noiembrie, proiectul de lege trebuie să fie promulgat de către preşedintele României şi publicat în Monitorul Oficial, astfel încât ministrul Sănătăţii să poată semna ordinul prin care se stabileşte metodologia organizării rezidenţiatului, comisiile şi numărul de locuri scoase la concurs.


După blocajul pe care preşedintele Iohannis l-a creat,Parlamentul României a înţeles că sănătatea nu trebuie să aibă culoare politică, iar desfăşurarea examenului de rezidenţiat să fie o prioritate pentru viitorii medici din ţară.


Este timpul să se renunţe la orgolii şi la interesele politice atunci când vine vorba despre sănătate sau educaţie, deoarece aceste două mari domenii sunt importante pentru dezvoltarea României.
Conform metodologiei, examenul de rezidenţiat trebuia să se susţină pe data de 17 noiembrie, însă a fost blocat din cauza faptului că domnul preşedinte Klaus Iohannis a refuzat să numească un ministru al Educaţiei.


Lipsa unui ministru al Educaţiei a determinat amânarea examenului de rezidenţiat, de pe data de 17 noiembrie pe data de 8 decembrie 2019, în condiţiile în care se impune semnarea a trei ordine de ministru în acest sens.


Ca medic pediatru, am susţinut acest examen şi ştiu cât este de important. Mă bucur că am reuşit să ajungem la un numitor comun în ceea ce priveşte importanţa acestui examen şi am votat în unanimitate în procedură de urgenţă legea privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului

Print Friendly, PDF & Email