Maricela Cobuz
  • Deputat PSD de Suceava, Circumscripția electorală nr.35

Începând din acest an, femeile însărcinate și lehuzele vor beneficia de pachetul de bază de servicii medicale gratuite pe perioada sarcinii și lehuziei, prevăzute în proiectul de norme pentru aplicarea Hotărârii de Guvern nr.140/2018.

Noile servicii medicale vor fi introduse de către CNAS în condițiile de asigurare a asistenței medicale și vor intra în vigoare începând cu luna aprilie a acestui an.

Astfel, toate gravidele și lăuzele vor avea dreptul la consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lăuziei precum: 
-luarea în evidență în primul trimestru; 
-supravegherea lunar, din luna a treia până în luna a șaptea; 
-supravegherea de două ori pe lună, din luna a șaptea până în luna a noua, inclusiv;
-urmărirea lehuziei de la externarea din maternitate – o consultație (la domiciliu);
-urmărirea lehuziei la patru săptămâni de la naștere – o consultație (la cabinet)”.

Mai mult, gravidele vor avea acces la servicii acordate în ambulatoriu de specialitate precum supravegherea unei sarcini normale la gravida care deține sau nu deține documente medicale care să ateste existența în antecedentele personale patologice a rubeolei, toxoplasmozei și infecției CMV.

Gravidele vor avea acces și la un screening prenatal (S11-S19 + 6 zile) și la supravegherea sarcinii cu risc crescut (edem gestațional, hiperemeză gravidică ușoară, uter cicatriceal în trimestrul III).

Conform noilor propuneri ale CNAS, gravidele vor putea face și analize suplimentare de laborator precum determinarea grupului sanguin ABO și a grupului sanguin RH, anticorpi specifici anti-RH, testarea HIV și analizele anti-HAV IGM, AH HBS (screening) și anticorpi anti-HVC.

De asemenea, CNAS a demarat consultări cu patronatele și sindicatele privind noile reglementări cuprinse în contractul-cadru ce reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale și pentru pacienții cu boli cronice.

Print Friendly, PDF & Email
Categorii: sanatate