Maricela Cobuz
  • Deputat PSD de Suceava, Circumscripția electorală nr.35

Programul guvernamental ”gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” a devenit operațional, începând cu 1 ianuarie 2019.

Prin programul ”gROwt” părinții pot depune bani într-un cont special de economisire sub formă de depozit cu o dobândă anuală de 3%, denumit Junior Centenar. De asemenea, se va putea beneficia și de prima de la stat în valoare de 600 lei anual, cu condiția ca suma depusă în anul respectiv să fie de minimum 1.200 lei, dar nu mai mult de echivalentul în lei al valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent.

Orice părinte poate depune în contul de economii Junior Centenar pentru copiii cu vârsta până în 18 ani, fără a fi necesar formularea unei cereri. Conform OUG nr. 104/2018, publicată în Monitorul Oficial din 4 decembrie 2018, în contul individual de economii Junior Centenar se pot depune de către reprezentantul legal al titularului sau de către alte persoane, oricând, sume de bani în lei, prin virament, mandat poştal prin oficiile Companiei Naţionale „Poşta Română” – sau în numerar prin casieriile unităţilor Trezoreriei Statului.

Sumele depuse în contul individual de economii Junior Centenar, cu excepția sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă.

Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar pot fi retrase înainte de împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani doar în cazul:
-achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului în cazul bolilor cu risc de deces al acestuia, respectiv boli infecţioase, boli rare, afecţiuni oncologice, malformaţii congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice şi intoxicaţii;
-achitării cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări pervazive de dezvoltare;
-achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psihoneuromotorie;
-decesului titularului de cont.

Print Friendly, PDF & Email