Maricela Cobuz
  • Deputat PSD de Suceava, Circumscripția electorală nr.35

Ziua mondială a diabetului zaharat este sărbătorită în fiecare an, la data de 14 noiembrie. Această zi are loc la nivel internațional, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet, IDF, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătății, şi a fost propusă în 1991, ca urmare a creşterii numărului pacienților cu această boală. Anul acesta, femeile cu diabet zaharat reprezintă abordarea principală a discuţiilor, tema fiind „Femeile şi Diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos.” Există peste 199 de milioane de femei care au diabet la nivel mondial, conform Federației Internaționale de Diabet, IDF. Multe dintre aceste paciente nu au acces la educaţie, tratament sau îngrijire.

Acceptarea unei boli cronice depinde de echilibrul optim între responsabilitatea medicului şi cea a pacientului, aflaţi într-un raport de parteneriat. Procesul de adaptare este de natură dinamică. Persoana cu diabet zaharat va evolua de la stadiul de pacient în sensul său pasiv, la stadiul de implicare activă şi de coterapeut, ceea ce va produce o creştere a autonomiei. Prin cerinţele şi rigorile suplimentare pe care le reclamă, apariţia unei complicaţii cronice reprezintă o nouă fază de adaptare în evoluţia diabetului, care este trăită ca un nou obstacol psihologic în viața persoanei cu diabet zaharat.

Dacă până acum se putea spune că diabetul zaharat era o condiţie nonletală cu care se putea trăi, existând o persoană cu diabet şi nu un bolnav, în acest moment diabetul devine o boală, iar persoana care suferă de diabet zaharat complicat se numeşte bolnav.

În România, conform datelor furnizate de Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică, numai în primul semestru al anului 2016 au fost înregistrate 38.590 de cazuri noi de persoane care suferă de diabet zaharat, comparativ cu anul 2015, când au existat cu 4.000 de cazuri mai puţin. În evidenţă sunt aproape un milion de persoane bolnave, mai exact 991.537.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018, pentru copiii cu diabet zaharat au fost crescute testele de automonitorizare, trimestrial, la 400. Ministerul Sănătăţii vine în sprijin, prin programele de screening, pentru testarea unor posibile complicaţii la un număr de 782.430 bolnavi cu diabet zaharat, precum şi prin dozarea hemoglobinei glicozilate. Bolnavii sunt automonitorizaţi prin testele oferite gratuit în cadrul Programului naţional de diabet.

„Diabetul există la toate naţiile, în toate nivelele societăţii, la săraci şi la bogaţi, la negri şi albi, la cei foarte educaţi şi la cei needucaţi, la cei religioşi şi atei, la politicieni faimoşi şi la persoane necunoscute, fără adăpost” (Etu – Seppala L: Long Way but real Hope. Diabetes Voice, 2001).

Print Friendly, PDF & Email