Maricela Cobuz
  • Deputat PSD de Suceava, Circumscripția electorală nr.35

Ieri, 150 de state din întreaga lume au sărbătorit Ziua Mondială a Alimentaţiei, sărbătoare iniţiată de ONU, încă din anul 1979, scopul fiind cel de a creşte gradul de conştientizare publică asupra problemelor privind alimentaţia şi consolidarea solidarităţii în lupta împotriva foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei. În România, Camera Deputaților a decis adoptarea Proiectului de Lege privind instituirea zilei de 16 octombrie – Ziua Naţională a Alimentației şi a combaterii risipei alimentare.

Tema din acest an o reprezintă schimbarea în viitorul migraţiei şi investirea în securitatea alimentaţiei şi dezvoltarea rurală, temă propusă de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, pentru cele 150 de ţări.

Raportat la România, INS a publicat care sunt cele mai des consumate alimente. Astfel, carnea şi preparatele de carne, ouăle şi produsele din lapte, pâinea şi zahărul par a fi cele mai consumate alimente, iar la polul opus se află peștele, leguminoasele, fructele oleaginoase şi sucurile naturale.

Guvernul PSD-ALDE şi-a asumat deja o parte dintre recomandările ONU din acest an, prin Programul de guvernare. Politicile agricole şi de dezvoltare rurală asigură stimulente, pentru ca sectorul agricol să devină un motor de creştere economică şi o sursă de locuri de muncă pentru populaţia din mediul rural. Pe lângă acestea, Executivul a adoptat Programul pentru şcoli, prin care preşcolarii şi elevii din învăţământul primar şi gimnazial vor primi, în anul şcolar 2017-2018, fructe şi legume proaspete, produse lactate şi produse de panificaţie.

În sprijinul alimentaţiei sănătoase a venit şi Ministerul Sănătăţii, prin publicarea Ghidului pentru alimentaţia sănătoasă, ajutând populaţia în a se hrăni sănătos.

În continuare, trebuie să propunem şi să adoptăm politici naţionale de susţinere şi de dezvoltare a agriculturii, astfel încât să contribuim la creşterea economică a Românei, la stimularea exportului, dar şi la asigurarea alimentaţiei sănătoase pentru populaţie.

Print Friendly, PDF & Email