Maricela Cobuz
  • Deputat PSD de Suceava, Circumscripția electorală nr.35

În ședința de plen a Camerei Deputaților din data de 04 aprilie a.c., doamna deputat Maricela Cobuz a susţinut declaraţia politică intitulată ”7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătății. Să luptăm împotriva depresiei”. „Timp de 69 de ani, Ziua Mondială a Sănătății a avut câte o temă de dezbatere, iar anul acesta ”Depresia” a devenit subiectul”, a declarat doamna deputat.

”Starea de sănătate face parte din condiţia umană şi se impune în toate aspectele existenței individuale, cât şi în relaţiile de grup sau societate. Riscurile şi deficitele care perturbă această condiţie pot avea consecinţe pasagere sau durabile şi fac parte dintr-un sistem relaţional asupra căruia efortul cunoaşterii şi acţiunii umane se proiectează pentru a-şi promova valoarea propriei existenţe, ca expresie a cunoaşterii de sine.

Astăzi studiul tulburărilor afective reprezintă o problemă multidisciplinară de o considerabilă amploare. Amploarea sa rezidă din faptul că aproximativ 15-20% din populaţia generală prezintă, pe parcursul existenţei, o dată sau de mai multe ori episoade depresive care, nediagnosticate şi netratate la timp şi eficient, aduc mari suferinţe bolnavilor şi aparţinătorilor. Riscul suicidului este mare în depresii şi aproximativ 10-15% din depresivi mor prin autoliză. Studii recente de epidemiologie, evidenţiază că în ultimele decenii prevalenţa depresiilor se află într-o continuă creştere, ajungând să afecteze 3-5% din populaţia globului. Astfel, putem spune că, dacă o mare parte din deceniile secolului nostru au fost etichetate ca decenii ale anxietăţii, ultimele decenii sunt deceniile depresiei.

Alunecarea spre depresie este favorizată în condiţiile contemporaneităţii, caracterizate prin ritm alert al vieţii, dinamica uluitoare în toate domeniile, grevate însă de aspectele negative ale civilizaţiei (marile aglomerări urbane, poluarea de orice fel, mutaţiile sociale,etc.), cu implicaţii in realitatea colectivă, familială, individuală.

În contextul actual, depresia, de la formele ei uşoare până la forma cea mai severă – melancolia – reprezintă un diagnostic frecvent, ocupând primul loc în cadrul morbidităţii psihiatrice. Cei care trec de la optimismul creator specific omului, la pesimism, absenteism şi chiar tentative de suicid sunt în număr tot mai mare.”

La finalul declarației, doamna deputat a precizat că este de datoria sa ”ca medic și deputat în Comisia de Sănătate și Familie să aduc la cunoștință cetățenilor această boală, depresia cu variatele sale aspecte de sens şi intensitate, caracterizând condiţia umană prin expresia sa fenomenologică, ontogenetică şi antropologică.”

Print Friendly, PDF & Email